Zi de Zi

Platformă de storytelling pentru implicare civică

O problemă pe care am depistat-o în rândul populației largi este lipsa de implicare în viața comunității și lipsa de reacție la legislația în dezbatere sau în vigoare. Acest lucru se datorează în special faptului că oamenii nu cunosc modul în care legile, administrația publică și instituțiile diverse ale statului au un impact direct asupra fiecărui aspect al vieții lor. Ca urmare a limbajului greoi și a informației disparate, nu realizăm cât de mult din deciziile legislative sau din activitatea administrației publice ne afectează în mod direct. ZideZi își propune să traducă pe înțelesul cetățenilor care este legislația care guvernează relaţia oricărei persoane cu furnizorii de servicii şi utilităţi publice. De asemenea, proiectul oferă o vizualizare interactivă a momentelor zilnice de intersecție cu serviciile și utilitățile publice. Construită ca o poveste în care fiecare utilizator își alege personajul cel mai similar cu sine însuși, aplicația web îi explică oricărei persoane care sunt drepturile și obligațiile sale în raport cu furnizorii de servicii și utilități publice, care este corpul legislativ responsabil de reglementarea contextului în care el beneficiază de aceste servicii și utilități, care sunt legile care îl influențează în mod direct și care este tipul acestora.

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.