Voluntar DRM

Departamentul pentru Situații de Urgență a încheiat în anul 2018 un protocol de colaborare cu o parte dintre organizațiile non-profit din România care facilitează comunicarea dintre autoritate și voluntarii specializați sau nu în activități care pot fi de o importanță vitală în caz de cutremur. Numărul total al acestora, precum și stadiul de pregătire al voluntarilor nu este însă clar și nu toate ONG-urile sunt conștiente că pot să se alăture acestui demers.

Mai mult, voluntarii specializați vor fi răspândiți în toate orașele în momentul unui cutremur. Aceștia pot sau nu pot avea o carte de identitate la ei, iar echipele de salvare au nevoie de o modalitate sigură și simplă de a valida faptul că o persoană este voluntar specializat sau nu, pentru a permite acestuia în zonele delimitate să îndeplinească anumite sarcini, cum ar fi primul ajutor.

Voluntar DRM este o soluție digitală dezvoltată în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență care să le permită forțelor de ordine din teren să valideze voluntarii calificați în oferirea de servicii de prim ajutor, dar și să permită managementul voluntarilor spontani care vor oferi ajutor în primele momente de după producerea unui seism major.

Status: Implementare

Finanțat de:

Implementat de:

Dezvoltat de:

Dashboard Organizatie
Organizatie Cu Voluntari
Profil Voluntar
Loginscreen
Voluntardrm

Overview Voluntar DRM

Orice resursă și orice voluntar care poate ajuta în eventualitatea unei calamități majore reprezintă o șansă de supraviețuire pentru o victimă. Având în vedere estimările daunelor și a pierderilor de vieți omenești în cazul unui cutremur, societatea civilă trebuie să poată interveni eficient la rândul său, să ofere sprijin și ajutor, fara a pune în pericol sau a îngreuna eforturile de salvare derulate de autorități. Voluntar DRM este o aplicație mobilă care va permite forțelor de intervenție (jandarmi, poliție, pompieri etc) să valideze voluntarii care își oferă ajutorul pe teren. Soluția permite administrarea și managementul de resursă umană voluntară, ajutând autoritățile să știe, la nivel teoretic, pe ce capacitate de răspuns se poate baza din partea societății civile și în ce regiuni.

In Page Banner Dor

Cutremur în orașul vulnerabil

Articol de: Georgiana Ilie, Decat o Revista

Un cutremur de 7,5 magnitudine va lovi Bucureștiul. Poate să vină oricând și nu facem tot ce-am putea ca să-i atenuăm urmările. Cutremurul va veni fără niciun avertisment. Citește mai mult.

Răspunsul medical

”O primă estimare a supraîncărcării, pe care răspunsul la cutremur îl va pune asupra serviciilor de urgenţă (n.r.: la nivelul Bucureștiului), arată că numărul potenţialilor răniţi care ar avea nevoie de intervenţie medicală reprezintă de două până la de patru ori mai mult decât numărul celor pe care ambulanţa şi UPU-urile îi asistă într-o zi obişnuită. Majoritatea, deşi nu toţi, vor ajunge la spital imediat după cutremur [...].
Aceştia s-ar adăuga cazurilor care ar fi asistate oricum în ziua respectivă, fără legătură cu cutremurul. Ceea ce înseamnă că ne putem aştepta ca numărul cazurilor să depăşească de aproximativ trei ori volumul normal de activitate.” (Analiza de sănătate publică, 2017, Considerații privind răspunsul medical în caz de cutremur, Observatorul Român de Sănătate)


Bibliografie

Pentru înțelegerea unei probleme în profunzime unul din primii pași este consultarea literaturii de specialitate. Bibliografia conține lista surselor folosite în construirea hărții actorilor implicați, completarea ipotezelor de lucru, înțelegerea nuanțată a problemelor identificate, dar și a posibilelor soluții disponibile. Deschide acest material pentru a vedea de unde ne-am documentat.

Legislație privind situațiile de urgență

Legislația în vigoare în domeniul managementului situațiilor de risc este un organism în permanentă schimbare pe măsură ce sectorul public, dar și cel non profit fac eforturi constante să aducă subiectul conștientizării riscului seismic pe agenda publică. În ultimii doi ani s-au remarcat o serie de modificări legislative care au avut ca focus principal consolidările din capitală, dar la nivel local, în localitățile cu risc seismic, normativele sunt încă vagi.

Media despre cutremur

Mass-media joacă un rol crucial în informarea și educarea populației cu privire la cutremur. Cu excepția câtorva situații de publicare a unor ghiduri succinte de pregătire, cele mai frecvente materiale din presa generalistă fie doar raportează evenimente cu privire la exerciții de seism sau date statistice, fie joacă un rol critic la adresa autorităților. Iată câteva exemple despre modul în care mass media raportează despre cutremur din ultimele 12 luni.

Rolul cheie în consolidare

Un rol cheie în consolidare, dar și informare îl joacă asociațiile de proprietari. Ei sunt cei care pot ajuta toți locuitorii unui imobil să fie la curent cu legislația în vigoare, cu date despre clădirea în care locuiesc, cu sfaturi recomandări cu privire la pregătirea pentru dezastre, aceștia fiind cei care intră în contact foarte frecvent cu toți cei care dețin sau închiriază spațiu în clădire. Make Better a realizat un material educațional care ajută asociațiile să își mențină locatarii informați și îi ghidează prin hățișul legislativ în ceea ce privește consolidarea, ghid pe care îl puteți descărca de aici.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.