Împreună pentru sănătate

Sprijin pentru părinții copiilor internați în alte orașe

Soluție adoptată de Fundația Vodafone

În cazul copiilor internați pe perioade foarte lungi, aparținătorii care nu locuiesc în același oraș cu cel în care este tratat au nevoie de cazare, iar aceasta este un cost pe care mulți dintre ei nu și-l permit. Lucrurile sunt cu atât mai complicate atunci când părinții au nevoie de ajutor pentru a-și trata copilul în altă țară. Prin Împreună pentru sănătate creăm o platformă prin care orice părinte poate solicita sprijin în strângerea de fonduri, în găsirea unor clinici potrivite, consiliere juridică și psihologică și găzduire gratuită pentru cei care au nevoie de cazare pe durata tratamentului și nu au posibilitatea financiară de a închiria o locuință. Gazdele își pot marca disponibilitatea de cazare în platformă (se înscriu voluntar și sunt validați), iar pacienții și aparținătorii pot găsi online cazare temporară în orașele în care au nevoie.


Status: Adoptat

Sarcina și primele luni de viață ale unui copil reprezintă momente-cheie în viața oricărui părinte la început de drum. Provocările sunt numeroase: de la perioada de învățare accelerată pentru părinți și riscuri medicale până la vulnerabilități psihologice și financiare.

Sistemul sanitar ne-a pus adesea în fața unor imagini dezolante, însă lucrurile pot fi schimbate cu dedicare și cu soluții bine implementate care să ofere sprijinul și îndrumarea necesare pentru a remedia punctele cele mai dureroase pentru toți actorii implicați.


Chiar dacă reformele sistemului de sănătate românesc au fost multe și au avut o abordare diversă, cu un succes mai mic sau mai mare, acestuia în momentul de față îi lipsesc resursele (atât materiale cât și umane) pentru a asigura servicii la standarde europene, nu doar atunci când vine vorba despre sănătatea mamei și copilului. Ratele mari ale sarcinilor la adolescente, ale cezarienelor, ale mortalității infantile și materne, ale discriminării instituționale a categoriilor marginalizate, dificultățile accesării serviciilor de sănătate pentru anumite grupuri și fragmentarea datelor disponibile la nivel național sunt doar câteva dintre barierele pe drumul către îmbunătățirea serviciilor atât la nivel instituțional cât și la unul uman. 


Mass-media joacă un rol important în formarea imaginii societății românești despre fenomenul nașterii. Expunerea problemelor joacă un rol crucial în rezolvarea acestora, dar multe dintre știri se opresc la nivelul senzațional sau de tragedie. Există puține editoriale care să încerce să ofere o privire de ansamblu asupra unui fenomen complex ca perioada de graviditate și nașterea. Dincolo de asta se mai găsesc multe articole de "stil de viață” despre diferite trenduri din lumea nașterii și parentingului care nu au fost incluse din motive evidente. Mai jos prezentăm felul în care mass media oferă o imagine asupra problematicii ”Sănătății mamei și copilului"

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.