Expert Consultation

De fiecare data cand un grup sau o institutie propun o noua lege, exista o perioada in care acestia trebuie sa se consulte cu comunitati de experti. De exemplu, legislatia pe urbanism, constructii sau arhitectura in general ajunge mereu la Ordinul Arhitectilor din Romania pentru consultare. Perioada de consultare este una foarte scurta si de cele mai multe ori nu toti membrii acestor grupuri de experti au timpul necesar la dispozitie si nici instrumentele necesare pentru a-si aduce contributia eficient.Procedura de consultare in cadrul grupului este una foarte ad-hoc, realizata prin documente fizice, social media, sau exceluri transferate pe mail inainte-inapoi intre toti participantii, iar grupurile acestea au uneori peste 4-5 mii de experti la care ar trebui sa ajunga informatia si sa se intoarca in cateva zile.

La finalul consultarii lucrurile devin si mai complicate pentru ca o persoana trebuie sa valideze si sa consolideze tot feedbackul intr-o forma coerenta, care poate fi trimisa inapoi catre minister. Propunem pentru acest tip de consultare un instrument digital care sa le permita acestor grupuri sa lucreze direct pe textul de lege, sa contribuie cu feedback, propuneri, comentarii, sa voteze si sa amendeze anumite propuneri, articole sau comentarii ale altor participanti etc si apoi sa consolideze automat documentul final. Acest instrument va permite astfel eficientizarea consultarii cu experti dand timp suficient tuturor sa isi exprime opinia, eliminand birocratia inutila si permitant accesul in timp real la aceeasi informatie pentru mii de oameni care altfel ar dialoga exclusiv cu un singur punct de contact - si anume persoana care centralizeaza opiniile tuturor. In acelasi timp elimina si toata perioada inutila petrecuta pe formatarea textului de lege, pe consolidarea comentariilor similare, pe eliminarea comentariilor inutile sau irelevante etc. 

O mare problema este de asemenea hatisul legislativ si faptul ca atunci cand expertii dau feedback au nevoie sa aiba acces la o suita de alte documente legislative pentru a putea da un comentarui pertinent, ceea ce pana acum cadea in responsabilitatea fiecaruia dintre ei si tinea de capacitatea fiecaruia de a discerne ce document adiacent este sau nu relevant. Instrumnetul digital le permite consultarea altor legi relevante direct in platforma si face singur conexiunile necesare pentru toti participantii. 

Status: Adoptă acest proiect

Dezvoltat de:

Vreau să finanțez acest proiect

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.