EduLex

Educație juridică și ajutor legal pentru adolescenți

Majoritatea tinerilor au o bază de cunoștințe juridice insuficientă pentru soluționarea diferitelor situații cu care s-ar putea confrunta (e.g. nedreptățirea de către profesori, răspunderea penală a minorilor, violența în familie, fenomenul de bullying etc.), motiv pentru care nu cunosc mijloacele legale de apărare pe care legea le pune la dispoziție. Prin EduLex, fiecare elev care are acces la un smartphone cu internet va avea un prieten digital, care să-l informeze corect și să-l îndrume atunci când are o problemă de natură juridică. În același timp, proiectul urmărește să construiască o bază de cunoștințe solidă pentru acești tineri, cu ajutorul unor activități interactive (inclusiv jocuri cu tematică juridică) și materiale de comunicare adaptate lor, pentru a-i familiariza într-o manieră atractivă cu concepte de drept și justiție.

Status: Adoptat

Deși aproximativ o treime dintre elevi afirmă că își cunosc, în parte, drepturile ce decurg din calitatea de elev, cu toate acestea, majoritatea nu au cunoștințe solide despre legislație. Nefiind familiari cu înțelesul termenilor juridici, cei mai mulți apelează la social media pentru informare, devenind deseori victimele informațiilor false care circulă în mediul online. În urma comunicării cu aproximativ 2000 elevi de liceu s-a constatat că majoritatea au o baza de cunoștințe juridice insuficientă pentru soluționarea diferitelor situații cu care s-ar putea confrunta (ex. Nedreptățirea de către profesori, răspunderea penală a minorilor, violența în familie, fenomenul de bullying etc.), motiv pentru care nu cunosc mijloacele legale de apărare pe care legea le pune la dispoziție. Acest fapt se datoreaza dificultăți pe care o întâmpină un elev în a înțelege noțiunile din legislație și a face conexiuni între ele, fiind termeni mult prea tehnici pentru nivelul lui.

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.