Dosarul Digital

Sistem de monitorizare a stării mamelor din comunități defavorizate

Soluție adoptată de Fundația Vodafone

Mamele din comunitățile defavorizate ajung la medic cel mai adesea abia în momentul nașterii. De multe ori, medicul o vede prima dată pe aceasta când este deja în travaliu și nu are la dispoziție niciun fel de istoric medical al acesteia. Dosarul Digital este un sistem de management al cazurilor în care asistenții sociali, comunitari, mediatorii sau ONG-urile își pot crea cont și menține jurnale despre mamele din comunitățile în care activează. La fiecare vizită, asistentul răspunde la câteva chestionare simple prin care evaluează starea acesteia. Fiecare mamă ar putea avea astfel o fișa online cu răspunsurile la aceste evaluări recurente, fișă care poate fi transmisă și medicului atunci când acesta o vede prima dată la momentul nașterii.

Status: Adoptat

Sarcina și primele luni de viață ale unui copil reprezintă momente-cheie în viața oricărui părinte la început de drum. Provocările sunt numeroase: de la perioada de învățare accelerată pentru părinți și riscuri medicale până la vulnerabilități psihologice și financiare.

Sistemul sanitar ne-a pus adesea în fața unor imagini dezolante, însă lucrurile pot fi schimbate cu dedicare și cu soluții bine implementate care să ofere sprijinul și îndrumarea necesare pentru a remedia punctele cele mai dureroase pentru toți actorii implicați.


Chiar dacă reformele sistemului de sănătate românesc au fost multe și au avut o abordare diversă, cu un succes mai mic sau mai mare, acestuia în momentul de față îi lipsesc resursele (atât materiale cât și umane) pentru a asigura servicii la standarde europene, nu doar atunci când vine vorba despre sănătatea mamei și copilului. Ratele mari ale sarcinilor la adolescente, ale cezarienelor, ale mortalității infantile și materne, ale discriminării instituționale a categoriilor marginalizate, dificultățile accesării serviciilor de sănătate pentru anumite grupuri și fragmentarea datelor disponibile la nivel național sunt doar câteva dintre barierele pe drumul către îmbunătățirea serviciilor atât la nivel instituțional cât și la unul uman. 


Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.