Declarații de avere

Digitalizare prin crowdsourcing a declarațiilor de avere

Platforma Declarații de avere este un proiect care își propune să digitalizeze întreaga arhivă de declarații de avere ale politicienilor care ocupă funcții importante. Cu ajutorul unor mecanisme interactive și cu sprijinul unor instrumente de colectare de date, cetățenii vor putea contribui la digitalizarea întregii arhive de declarații din România. Mecanismul de validare a datelor colectate este construit astfel încât să putem colecta date cât mai curate într-o bază de date complexă care poate fi integrată apoi cu multiple metode de vizualizare.

Status: Adoptat

Vreau să finanțez acest proiect

În ceea ce privește subiectul datelor deschise, deși administrația centrală și toate instituțiile și administrațiile din teritoriu colectează date esențiale pentru funcționarea aparatului de stat, aceste date nu au fost (și în multe cazuri încă nu sunt) colectate și centralizate sau puse la dispoziția publicului într-o formă utilă pentru el. Am discutat cu experți în deschiderea de date, cu data scientists și cu developeri pentru a înțelege unde sunt cele mai profunde blocaje și cum le putem depăși.

În ceea ce privește digitalizarea administrației, România ocupă în mod constant printre ultimele poziții din punct de vedere al indicatorilor Digital Economy and Society Index (DESI). Potrivit datelor pe care le-am colectat în interviurile derulate cu experți în domeniu, România a avut o perioadă de creștere între anii 2013 și 2015 când a avut loc construirea infrastructurii de date deschise, ceea ce a plasat România în Global Open Data Index în primele 15 poziții din 90 de state. La finalul anului 2018, însă, România a coborât pe poziția 24, iar din punct de vedere al clasamentului DESI, țara noastră se situează constant pe ultimul sau penultimul loc. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul datelor deschise în România.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.