Data Portal

Platformă de date deschise  și vizualizare de seturi de date

Data Portal este o platformă de date deschise care își propune să digitalizeze și automatizeze seturile de date din societatea civilă pentru a crește gradul de informare al cetățenilor, pentru a putea încuraja dezvoltarea de proiecte și programe comunitare având la bază seturi de date corecte și coerente. Venim în sprijinul mass-media cu date transformate în informații pentru a construi o platformă unică de stocare a informațiilor utile pentru cetățeni.


Platforma este ușor replicabilă la nivel de instituții locale și/sau centrale și permite customizarea importului seturilor de date specifice fiecărui actor care dorește să deschidă date publice. 

Status: Adoptat

Vreau să finanțez acest proiect

În ceea ce privește subiectul datelor deschise, deși administrația centrală și toate instituțiile și administrațiile din teritoriu colectează date esențiale pentru funcționarea aparatului de stat, aceste date nu au fost (și în multe cazuri încă nu sunt) colectate și centralizate sau puse la dispoziția publicului într-o formă utilă pentru el. Am discutat cu experți în deschiderea de date, cu data scientists și cu developeri pentru a înțelege unde sunt cele mai profunde blocaje și cum le putem depăși.

În ceea ce privește digitalizarea administrației, România ocupă în mod constant printre ultimele poziții din punct de vedere al indicatorilor Digital Economy and Society Index (DESI). Potrivit datelor pe care le-am colectat în interviurile derulate cu experți în domeniu, România a avut o perioadă de creștere între anii 2013 și 2015 când a avut loc construirea infrastructurii de date deschise, ceea ce a plasat România în Global Open Data Index în primele 15 poziții din 90 de state. La finalul anului 2018, însă, România a coborât pe poziția 24, iar din punct de vedere al clasamentului DESI, țara noastră se situează constant pe ultimul sau penultimul loc. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul datelor deschise în România.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.