Ce zice legea

Informații accesibile despre legile care ne influențează viața

Proiectul își propune să reducă distanța dintre legislație și cetățeni, cauzată de dificultatea cu care la acest moment pot fi accesate și înțelese textele juridice care îi vizează în mod direct. Prin accesibilizarea acestor informații, Ce zice legea urmărește să crească interesul oamenilor pentru procesul legislativ, dar și să îi convingă să se implice în dezbaterile cu privire la legislația propusă. Utilizatorii vor avea acces la informațiile prezentate de Ce zice legea prin intermediul unei aplicații mobile  și a unei platforme web.


Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Deși poate trece drept o nișă, dată fiind complexitatea procesului și a jargonului legislativ accesul la legislație este, în fapt, un domeniu foarte amplu în care sunt implicați nenumărați actori din sectoare distincte care, conform rezultatelor cercetării noastre, au blocaje considerabile în a-l administra și îmbunătăți. Am discutat cu specialiști în domeniu, cu experți , am analizat acte normative și am stat de vorbă reprezentanți ai administrației pentru a putea înțelege procesul în detaliu și pentru a putea veni cu soluțiile potrivite.

Un proces alambicat și a un limbaj extrem de dificil de înțeles de publicul larg. Aceste două atribute fac din accesul la legislație un proces foarte străin publicului larg care, deși este obligat să îl respecte și să se supună rigorilor rezultatelor sale, adică legile, are mari provocări în a-l identifica și asimila. Aici am trecut în revistă toate blocajele depistate în domeniul accesului la legislație în România.

Platforma Legal Help vine în sprijinul cetățenilor cu un instrument simplu de tip decision-tree prin care aceștia pot afla răspunsuri la problemele uzuale cu care se confruntă. De la întrebări legate de amenzi, proceduri standard, legislația privind drepturile omului și multe alte situații cu care s-ar putea întâlni un cetățean și are nevoie de un sfat legal sau câteva indicații pe care altfel ar trebui să le obțină de la un specialist, toate informațiile acestea vor fi disponibile într-o platformă simplă și intuitivă.

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.