Acces la informații

Acces ușor la informațiile de interes public

Accesul la informații publice în baza legii 544/2001 este una dintre marile victorii din istoria recentă în efortul de transparentizare a instituțiilor din România. Cu toate acestea, accesarea acestor informații poate fi în continuare o problemă pentru cetățeni, procesul fiind unul dificil atât pentru ei cât și pentru funcționarii care trebuie să le pună la dispoziție.

Acces la informații este o soluție care acționează pe trei paliere: (1) permite cetățenilor să consulte alte răspunsuri la solicitări de informații depuse anterior de alți cetățeni înainte de a formula propria lor solicitare, (2) permite funcționarilor responsabili de procesarea cererilor să le gestioneze foarte ușor într-un panou de administrare intuitiv, (3) permite instituțiilor să urmărească indicatorii de performanță pe accesul la informații de interes public și să optimizeze pe baza datelor reale procesele interne și raportarea către alte autorități. Această soluție se poate integra facil cu alte componente ale ecosistemului de instrumente dedicate administrației publice cum ar fi Website Factory: Primărie sau Guvern, Bugetare Participativă sau Data Portal.


🏁 Soluție care poate fi implementată doar cu sprijinul administrației publice


SCHIMBĂRI

  • Creșterea accesului la informații de interes public și deschiderea datelor către cetățeni prin publicarea răspunsurilor la solicitările primite de autorități;
  • Simplificarea și optimizarea muncii echipelor din instituțiile publice, crescând astfel viteza de răspuns și soluționare a cererilor depuse de cetățeni.

Status: Neadoptat

Vreau să finanțez acest proiect

Bine ai venit!

Ne bucurăm că vrei să faci parte din schimbare și că te interesează să finanțezi soluții de tehnologie civică sustenabile și cu impact pe termen lung. Hai sa povestim pe îndelete despre proiect și despre mecanicile Civic Labs. Trimite-ne un e-mail chiar acum și te contactăm în cel mai scurt timp pentru a stabili o intalnire.