Despre

Civic Labs – Generator de soluții de tehnologie civică


Civic Labs este unul dintre principalele programe de activitate ale Code for Romania și își propune să fie generatorul de soluții de tehnologie civică pentru problemele sociale ale României. Civic Labs contribuie în mod concret la rezolvarea unor nevoi reale ale societății printr-un amplu proces de cercetare și prin generarea de soluții cu impact la nivel sistemic și cu rezultate măsurabile pe termen lung.

Acest program are ambiția unui game-changer pentru că propune un mod mai bun de a face CSR, dar și pentru că atrage după sine un mod mai bun de a pune tehnologia la dispoziția societății civile. Indiferent dacă ești finanțator, dacă lucrezi în ONG, dacă ești companie de IT sau expert individual, Civic Labs e cadrul în care poți să sprijini o schimbare în bine, reală, documentată, fundamentată și cu sorți de izbândă!

Logo Civic Labs

De ce este nevoie de Programul Civic Labs?

● Pentru că majoritatea ONG-urilor nu au capacitatea de a face cercetare și nici know-how-ul pentru a alege o soluție tehnică optimă într-un timp scurt. În contextul unor cicluri tradiționale de CSR care se bazează de cele mai multe ori pe call-uri scurte cu concurență mare, se aleg soluții tehnice care nu au nici premisele necesare să fie de succes.

● Pentru că mecanismele de finanțare obișnuite nu permit celui care implementează să învețe să fie autonom, ci doar îi dau resurse pentru a rezista în următoarele 12 luni. Odată ce se termină finanțarea, proiectele intră în “comă indusă” pentru că implementatorul nu își mai permite să le mențină active.

● Pentru că sunt prea multe momente în care se spune că nu știm de unde să ne apucăm să schimbăm ceva sau că suntem prea mici sau că sunt prea multe probleme ca să poți să produci o schimbare reală, strategică.

De ce să am încredere în Programul Civic Labs?

Civic Labs funcționează pentru că este bazat pe colaborare. Încă de la primele sale etape - de research și de mapare a problemelor unui domeniu - aduce împreună toți stakeholderii implicați - experți, instituții, companii, societate civilă - pentru a-i face parte din proces și a-i cointeresa să contribuie și pentru a nu duplica eforturi.

Civic Labs funcționează pentru că oferă soluții la cheie:

→ Când o soluție este publicată pe platforma Civic Labs ea este rezultatul unor luni de cercetare calitativă și cantitativă făcută de oameni de research în zeci de interviuri în profunzime, cu seturi de date analizate și măcinate în detaliu, cu prototipuri testate și validate cu beneficiari și utilizatori reali.

→ Când un finanțator decide să deschidă un call public de finanțare pentru o soluție din Civic Labs, știe clar care va fi rezultatul, cum trebuie să arate, cum trebuie să se comporte și cum trebuie să producă un impact pozitiv.

→ Când implementarea unei soluții generate în Civic Labs este preluată de un ONG, acesta din urmă are susținerea, documentarea și suportul tehnic oferit de Code for Romania. Singurul lucru de care va avea nevoie în continuare este finanțarea.

Civic Labs funcționează pentru că aduce inovație și în standardul de lucru, nu doar un vocabular la modă:

● Ajutăm societatea civilă să implementeze proiecte digitale corecte, deschise, care să soluționeze probleme reale, care vin insoțite de un ghid de implementare și de sprijin specializat pe parcursul proiectului.

● Ajutăm finanțatorii să investească în aceste proiecte digitale având siguranța unei soluții bine gândite, cu indicatori de succes măsurabili, cu sprijin în monitorizare și evaluare. În același timp îi ajutăm pe finanțatori să evite posibilitatea de a plăti cât nu face sau de a se trezi că, la anul, îi costă mai mult să repare sau să reconstruiască.

Tratează România cu inovație!

Deși programul este la început de drum, rezultatele pe care le vedem deja ne încurajează să continuăm. Civic Labs este susținut de ING și Lidl, dar caută în continuare parteneri împreună cu care să ne mărim capacitatea de a aduce schimbarea în bine de care avem nevoie toți. Dacă vrei să faci echipă cu noi sau crezi că organizația ta poate să se implice, te rugăm să ne dai un semn aici!

Abonează-te la newsletter

În fiecare an ne întâlnim cu sute de oameni, cu experți, specialiști, instituții, jurnaliști, cercetători, ONG-uri și cetățeni. Aflăm de la ei munți de informații utile și interesante care ne ajută să identificăm cele mai presante probleme ale domeniului, dar - cel mai important soluțiile pentru ele. Vrem să deschidem toate aceste cunoștințe pentru publicul larg, așa că ne bucurăm dacă te abonezi ca să te ținem la curent cu rezultatele cercetării și cu soluțiile identificate.

Trimite