Programe derulate în domeniul ”Sănătății mamei și copilului”

Programe desfășurate de Ministerul Sănătății

Programul Mama și Copilul

Programul ”Mama și Copilul” a asigurat un necesar de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 au acoperit necesarul celor 9 spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 au fost destinate celor 114 unități spitalicești locale.

Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 milioane lei, adică echivalentul a peste 7,3 milioane EUR.

În conformitate cu normele legale în vigoare, spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale, au avut obligaţia de a contribui la achiziţionarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totală a achiziţiei. După alocarea acestei cofinanţări, Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie diferenţa de 90% din fondurile necesare achiziţiei incubatoarelor.

Programul „Mama şi Copilul” a reprezintat o prioritate asumată la nivel strategic, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilului.

Programul a fost derulat in 2016, nu s-au găsit datele de evaluare acestui proiect și nu s-au găsit date cu privire la eficiența acestuia.

Dă o șansă vieții – Program național de ingrijire a gravidei și copilului

Ministerul Sănătății prin Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului a lansat programul ”Dă o șansă vieții – Program național de ingrijire a gravidei și copilului” un program care asigură sprijinul necesar pentru derularea programelor de îngrijire ale mamei și copilului.

În această etapă, vor fi organizate workshop-uri la nivelul celor opt regiuni cu reprezentanții spitalelor care au în structura secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie, pentru a fi stabilită metodologia de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce prenatal și procedurile de lucru care vor fi implementate în etapa a II-a proiectului”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.


De asemenea, vor fi recrutați și formați 376 de medici și personal din asistența medicală, din care 90% vor proveni din regiunile defavorizate ale României.

Anul acesta va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare din România care au în structură maternități. De asemenea, va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Investim în aparatură medicală, însă este absolut necesar să încurajăm pregătirea resursei umane, să investim în specialiști, pentru că doar așa vom reuși să îmbunătățim serviciile acordate gravidelor și copiilor”, a completat ministrul.


În prima etapă a proiectului se vor dezvolta la nivel național ghiduri de intervenție, informare, educare, nediscriminare și conștientizare în rândul femeilor privind importanța controalelor medicale prenatale.

Acest proiect va ajuta la definirea politicilor Ministerului Sănătății pentru mamă și copil, potrivit comunicatului.

Programul a fost demarat pe 11 martie 2019 și fiind în stadiile incipiente ale acestuia nu exzistă a apreciere reală a succesului pe care acesta îl va avea.

Programul Național de Sănătate a Femeii și Copilului

Programul derulat de către Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, are două obiective mari:

 1. îmbunătăţirea stării de sănătate a copilului;
 2. îmbunătăţirea stării de sănătate a femeii.

Acestea intervin la mai multe nivele pentru sprijinirea ”Sănătății mamei și copilului".

Cum ar fi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copilului:tratamentul dietetic al copiilor cu fenilcetonurie și alte boli înnăscute de metabolism, prevenirea deficienţelor de auz prin screening auditiv la nou-născuți, profilaxia malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere sau analiza inegalităţilor în starea de sănătate a copiilor (pentru a numi câteva direcții). Iar pentru îmbunătățirea stării de sănătate a femeii programul include:prevenirea sarcinilor nedorite prin creşterea accesului la servicii de planificare familială, prevenirea morbidităţii şi mortalităţii materne prin creşterea accesului, calităţii şi eficienţei serviciilor medicale specifice pentru gravidă şi lehuză, prevenirea bolilor genetice prin diagnostic pre- şi postnatal, profilaxia sindromului de izoimunizare Rh.

RENASC – REţea NAţională de promovare a Sănătăţii reproduCerii prin politici publice integrate

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, impreună cu partenerii: Asociaţia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia SAMAS şi Asociaţia Moaşelor Independente desfăşoară în perioada iunie 2018 – octombrie 2019 acest program.

Proiectul este implementat la nivel naţional în perioada 2018-2019 şi este finanţat prin programul Operațional Capacitatea Administrativă 2014-2020, cu o perioadă de implementare de 16 de luni, cu o valoare de 268.204,61 lei.

Obiectivul general abordează crearea unui parteneriat sustenabil public-privat cu scopul de a monitoriza situaţia şi efectele concrete ale politicilor publice din domeniul sănătăţii reproducerii, de a elabora împreună propuneri alternative la politicile în vigoare în acest domeniu în vederea rezolvării problemelor existente (declinul demografic şi rata ridicată a mortalităţii materne şi infantile din România).

Proiectul vizează promovarea şi adoptarea unor măsuri şi politici publice care să vină în sprijinul gravidelor, prin creşterea accesibilităţii la servicii şi îngrijiri medicale, debirocratizarea, accesului la servicii, a gravidei creşterea informării şi educării sexuale cresterea adresabilitatii la screeningul preconcepţional şi prenatal.

SPITAL-COMUNITATE, flux de îngrijire continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces

Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului în calitate de beneficiar, împreună cu Fundaţia CRED, Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate în calitate de partener, desfăşoară, din data de 27 decembrie 2018 proiectul „SPITAL-COMUNITATE, flux de îngrijire continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces”.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014- 2020, cu o perioadă de implementare de 36 de luni, între 27.12.2017 – 26.12.2020, și cu o valoare totală de 9,198,203.40 lei.

Proiectul își propune îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical prin oferirea de servicii medicale adecvate și de calitate nou-născutului și sugarului care să conducă la scăderea numărului de decese neonatale și infantile, cu îmbunătățirea indicatorilor de sănătate a copilului, vizând formarea personalului implicat în implementarea unor programe prioritare de sănătate.

Deşi mortalitatea infantilă a scăzut în ultimele două decenii – de la 24 de decese la mia de naşteri în 1994, la 8 la o mie de naşteri în anul 2015 – aceasta rămâne un capitol nefericit pentru România. Ţara noastră ocupă încă primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublul mediei europene, din cauza factorilor socio-economici legaţi de sărăcie şi a lipsei accesului la servicii medicale, împreună cu deficienţe serioase în furnizarea serviciilor medicale, în special în asistenţa medicală primară şi comunitară. În fiecare an, aproximativ 1.500 de copii sub vârsta de 1 an pierd lupta pentru viaţă (conform datelor Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică).

Voucher Materna - București

Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București derulează programul privind acordarea unui sprijin financiar femeilor gravide din București, pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale, denumit Voucher-ul Materna București.

Voucher-ul Materna București se acordă oricărei femei cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință, de cel puțin 6 luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a 10 – a de sarcină.

Serviciile și produsele care pot fi achiziționate cu voucher-ul MATERNA sunt:

 1. Orice serviciu medical necesar monitorizarii sarcinii, din orice clinică publică sau privată, cu care societatea emițătoare a voucher-ului are contract. Serviciul medical nu trebuie să fie neapărat de ginecologie-obstetrică.
 2. Orice tratament medicamentos, inclusiv suplimente nutritive sau dispozitive medicale, din orice farmacie sau diferența dintre prețul de referință decontat de către CASMB și prețul la raft.

Programe Derulate de ONG-uri

World Vision - Mame pentru Viață. Viață pentru mame

Mame pentru Viață. Viață pentru mame este un program World Vision derulat în perioada 2015-2016 care avea ca și scop reducerea mortalității infantile, susținerea serviciilor medicale materne integrate, planningul familial și reducerea ratei mortalitatii materne, a sarcinilor nedorite și a avortului (în special în cazul adolescentelor).

Proiectul a avut o durată de 30 de luni si a fost implementat în 30 de comunități rurale expuse sărăciei din 3 județe.

Proiectul a avut mai multe grupuri țintă printre care 15,000 de femei și adolescente, 225 experți medicali precum și implicare autorităților centrale și locale. 

Cele Trei direcții mari ale proiectului au fost mărirea competenței experților din sectorul medical, ajutorul femeilor în accesarea serviciilor medicale de specialitate precum si întărirea capacității autorităților de a răspunde la astfel de situații.

World Vision - Mame Bune, Copii Sănătoși

În perioada 2011-2013, 1028 de copii au beneficiat de îngrijire mai bună deoarece mamele lor, 522 de femei, au participat la cursurile "Mame Bune, Copii Sanatosi". Acest proiect de educatie pentru sanatatea mamei si a copilului de pana la 2 ani a fost axat pe instruirea asistenților medicali și informarea viitoarelor mame și tinerelor mamici. Partenerul proiectului a fost Ordinul Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști din România (OAMMAMGR).

Proiectul a fost demarat în urma unui studiu World Vision România care a arătat ca mamele din zona rurala nu merg la control de specialitate in timpul sarcinii, renunta la alaptat înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni, diversifica alimentatia nou-nascutului în mod haotic și nu recunoști semnele precoce ale bolilor copilului.

Educația mamelor se face astăzi prin cele 145 de asistente medicale care au participat la cursuri și care lucrează în cabinetele medicilor de familie din 30 de comune si 3 orase din județele Dolj, Vâlcea, Ialomita si Vaslui.

În plus OAMMAMGR a intenționat să includă cursurile de sănătate și nutriție pentru copilul mic în programul lor de educație medicală continuă, ceea ce ar fi asigurat continuitatea programului de pregatire a personalul medical și după finalizarea proiectului "Educația pentru sănătatea copilului și mamei".

Salvați Copii - Fiecare Copil Contează

Începând din 2010, Salvați Copiii a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care și-a propus să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și, foarte important, pe dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate.

În anul 2019, 115 aparate medicale vitale nou-născuților prematur vor ajunge la 49 de maternități. Până la sfârșitul anului, numărul maternităților dotate în cadrul campaniei de reducere a mortalității infantile se va ridica la 96, cu un total de 630 de echipamente, pentru salvarea a peste 72.000 de copii.

Investițiile în comunitățile rurale au avut și ele o contribuție majoră, ajutând dezvoltarea serviciilor socio-medicale acestea au venit în ajutorul a peste 37.000 gravide, mame tinere și copii. Începând cu anul 2017, din dorința de a extinde cât mai mult această activitate, care și-a dovedit eficiența în reducerea mortalității infantile în mediul rural, cu sprijinul Fundației Carrefour, Salvați Copiii a extins activitățile în 42 de comunități defavorizate din 14 județe din România.

Asociația Samas - Cutia Bebelușului

În Finlanda, în 1938, CUTIA Bebelușului a fost creată pentru familiile cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților. 

Asociația SAMAS, care are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, a introdus CUTIA Bebelușului acesta reprezentând un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international, aceasta trecând granița Finlandei, programul desfășurându-se în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii.

În România, CUTIA Bebelușului este realizată de Asociația SAMAS în parteneriat cu Rossmann România – producătorul acestei cutii și este dotată cu:

 • Saltea, cearșafuri, pilotă, pătură;
 • Produse de îngrijire pentru copii;
 • Produse de îngrijire și de igienă pentru mamă și copil;
 • Scutece și jucării;
 • Produse de îmbrăcăminte bebeluș 1-3 luni;
 • Produse de igienă;
 • Produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil;
 • Lanolină pură și tampoane pentru sâni;
 • Produse de îngrijire a pielii bebelușului.

Până la finalul anului 2019 Asociația SAMAS dorește să echipeze și să distribuie 2.000 de astfel de cutii.

Banii proveniți din cursuri, donații, direcționarea a 2% din impozitul pe venit sunt folosiți de Asociația SAMAS pentru producția și echiparea CUTIEI Bebelușului.

Unu și Unu - ”Alo, Prematuritate”

Proiectul “Alo, prematuriate!” a fost implementat începând cu anul 2016 luna martie, și a fost primul Call Center gratuit, la nivel național, înființat printr-un efort susținut al Asociației Unu și Unu și al societății civile (bloggeri, donatori persoane fizice), continuat apoi în 2017 prin susținerea Nutricia Early life nutrition.

În anul 2017 părinții bebelușilor îndelung spitalizați la naștere au aflat informații medicale, au primit sfaturi, suport moral și psihologic de la un neonatolog și un psiholog. Programul oferea suport familiilor pentru a-si îngriji corect copilul, pentru a fi alături de ei, pas cu pas, în procesul de recuperare către o viață normală. Deoarece a fost un serviciu gratuit, cu acoperire națională, acesta a fost alături de părinți și în zone mai puțin accesibile din punct de vedere al furnizării serviciilor medicale și pentru o categorie socială defavorizată, oferind astfel șanse egale de dezvoltare copiilor.

După primul an de funcționare s-au primit peste 900 de apeluri înregistrate la nivel național, cu o medie de 16 apeluri în fiecare săptămână. Beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent către neonatolog și psiholog, iar marea lor majoritate erau persoane din mediu urban. În al doilea an de funcționare am avut peste 300 de apeluri, a căror lungime medie a apelului a fost de 22 minute. Subiectele abordate în cazul apelurilor părinților la neonatolog au fost: alăptarea și diversificarea, etapele de dezvoltare ale bebelușilor, recuperarea medicală, transferuri medicale. Subiectele abordate în cazul apelurilor părinților la psiholog au fost: durerea în cazul pierderii copilului (la naștere sau imediat după naștere), ventilarea sentimentelor de neputință, frică, vinovăție, probleme de cuplu survenite datorită momentului dificil prin care trece familia sau din cauza handicapului copilului, probleme de atașament mamă-copil.

Terapie pentru Trup și Suflet

Proiectul “Terapie pentru trup și suflet” a fost implementat în anul 2017, pentru 6 luni, în 3 neonatologii de gradul III din București: Institututul pentru ocrotirea mamei și copilului Alfred Rusescu – Maternitatea Polizu, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino și Spitalul Clinic de Obstretică si ginecologie Prof Dr. Panait Sârbu – Maternitatea Giulești.

“Terapie pentru trup (pentru peste 170 bebeluși) și suflet (pentru peste 250 părinți)” a însemnat suport pentru bebelușii îndelung spitalizați și familiile lor, prin terapie de stimulare precoce neuro-motorie pentru prematuri și bebelușii îndelung spitalizați și suport moral și psihologic pentru părinți.

În cadrul programului sa lucrat cu bebeluși, în terapie intensivă (peste 260 de ore), după ce echipa de neonatologi a stabilizat semnele vitale, dar și cu bebelușii din post-terapie înainte de externare. Metoda de stimulare neuro-motorie precoce adoptată de fizioterapeuții Asociației Unu și Unu a presupus exerciții de poziționare (de aducere a membrelor pe linia mediană, de corectare a asimetriilor, de schimbare regulată a poziției, etc), exerciții de mobilizare a articulațiilor, exerciții de conștientizare a limitelor spațiului (prin simularea poziției fetale cu ajutorul cuiburilor de incubatoare), exerciții de stimulare a suptului (pentru că bebelușii născuți înainte de săptămâna 34 nu au încă dezvoltat reflexul de supt), exerciții de facilitare a respirației, exerciții de stimulare a musculaturii.

Echipa de psihologi a ajutat la stabilizarea emoțională a părinților, pentru a evita depresia post-partum și a ajutat la facilitarea comunicării între echipa medicală și părinți (lucrând peste 170 ore).