Descrierea produsului - Case File

Context

În special în comunitățile defavorizate, atât confirmarea sarcinii cât și primele contacte cu sistemul medical apar târziu în timpul sarcinii, deseori în contextul unei sarcini care manifestă probleme. Unele femei, care nu au avut simptome ale unei sarcini cu probleme, chiar iau primul contact cu sistemul medical la momentul nașterii. 

Pentru aceste mame din zonele defavorizate uneori singurul control periodic medical de care au parte este cel pe care i-l poate oferi asistentul sau mediatorul care fac vizite în zonă. Chiar și în cazul în care ele sunt înscrise la un medic de familie, inclusiv acesta poate să deservească o zonă geografică destul de extinsă ceea ce face foarte dificilă interacțiunea dintre el și pacientă. Astfel, monitorizarea în timp a acestor cazuri adesea nu există, și mamele ajung pentru prima dată la spital la naștere fără ca medicul să le cunoască istoricul medical.

Situația este similară și pentru restul comunității, nu doar pentru mame, evaluarea stării de sănătate a acestor persoane nefiind înregistrată și documentată recurent. 

Soluția propusă

Propunem un sistem de management informal al cazurilor, o aplicație mobilă simplă și intuitivă în care asistenții sociali, comunitari, mediatorii sau ONG-urile își pot crea cont și menține jurnale despre mamele din comunitățile în care activează, precum și despre ceilalți membri ai acestora.

La fiecare vizită, utilizatorul răspunde la câteva chestionare simple prin care evaluează starea pacientei. Fiecare mamă/pacient ar putea avea astfel o fișă online cu răspunsurile la aceste evaluări recurente, fișă care poate fi transmisă și medicului atunci când acesta o vede prima dată la momentul nașterii sau când pacientul ajunge într-un mediu spitalicesc.

Utilizatorii platformei

Case Flie 2

Platforma are un singur tip de utilizator acesta fiind asistentul social/comunitar, mediatorul sau persoana din ONG care lucrează cu un grup vulnerabil. Acest utilizator urmează a folosi aplicația pe un dispozitiv mobil personal sau de serviciu, în zone cu semnal redus sau fără semnal, în condiții adesea dificile, implicit soluția propusă este una adaptată acestor cerințe.

Nu toți utilizatorii au cunoștințe medicale, de aceea administratorul acestui proiect va veni în întâmpinarea utilizatorilor cu chestionare de monitorizare a stării de sănătate predefinite pentru condițiile medicale cele mai frecvente, dar și pentru evaluari standarde generale de sănătate.

Componentele platformei

 • Modul de LogIn/SignUp pentru utilizatori;
 • Modulul de adaugare pacient;
 • Modulul de completare de formular pentru pacient și vizualizarea fișei acestuia;
 • Dashboard (panou de administrare) pentru utilizatorul de tip administrator care poate să managerieze utilizatorii, să adauge noi formulare ;
 • Modul de raportare - statistici de utilizare a platformei.


Ca administrator al platformei vreau să:

 • Am acces la un dashboard (panou de administrare) în care să am permisiunea de a adăuga noi formulare în aplicația mobilă;
 • Am access la un dashboard (panou de administrare) care îmi permite să vizualizez rapoarte de utilizare cu privire la aplicație (numărul de utilizatori ai aplicației, numărul total de pacienți monitorizați prin aplicație, numărul total de intrări în jurnal).


Ca utilizator al platformei vreau să:

 • Pot descărca aplicația din Google Play Store, respective Apple Store;
 • Pot să-mi creez un cont de utilizator;
 • Pot sa imi adaug pacienții monitorizati în cont;
 • Pot sa completez chestionare pentru fiecare pacient în parte;
 • Pot să văd lista completa de chestionare disponibile în aplicație;
 • Pot căuta pacienți în aplicație după nume, localitate, vârstă și alte informații din profilurile acestora.


Recomandări de design

Case Flie 1

Brandingul aplicației propusă în acest prototip este cu rol de exemplu pentru o mai bună ilustrare vizuală a modului de funcționare a acesteia. Există o serie de recomandări pe care le facem cu privire la construcția interfeței acestei aplicații de care ar trebui să țineți cont în dezvoltare: 

 • Respectarea criteriilor de accesibilitate prin alegerea fonturilor și codurilor de culoare potrivite care fac utilizarea pe dispozitive mobile facilă și ușor de manevrat inclusiv în contextul unor dispozitive cu sisteme de operare mai vechi și cu performanțe reduse de display. Un ghid minimal poate fi lecturat aici.
 • Înainte de a decide schema finală de culoare pentru a veni în sprijinul utilizatorilor cu deficiențe de vedere sau care au dispozitive mai puțin performante folosiți instrumente digitale care vă permit să testați cât de aproape sunt de standardele din industrie. Un exemplu de instrument aici.